Kuchnia strażacka z ognistą wieprzowiną

To cykl wydarzeń kulinarnych w trakcie których będzie można posmakować potraw wieprzowych przygotowanych przez mistrzów strażackich.

Mięso smażone na grilu
Sprawdź nadchodzące wydarzenia
Mięso pieczone na grilu

Walory wieprzowiny

Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. Statystyczny Polak konsumuje rocznie między 39 a 42 kg tego mięsa.

Mięso wieprzowe to przede wszystkim bogate źródło wysokowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera: cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B (B1 do prawidłowej przemiany węglowodanów i funkcjonowania
układu nerwowego, B2, B3, B12). Z kolei tłuszcz wieprzowy ma bardzo wysoką wartość energetyczną, od 10% do ponad 59%, i właśnie tłuszcz ten jest nośnikiemważnych witamin i walorów smakowo-zapachowych.

Wieprzowina jak najbardziej nadaje się jako składnik diety osób aktywnych fizycznie, również tych, które chcą poprawić estetykę sylwetki.

Nadchodzące wydarzenia

Nadchodzące wydarzenia

Nadchodzące wydarzenia

Wydarzenia archiwalne

Relacje z wydarzeń

Sprawdź relacje z wydarzeń kuchni z ognistą wieprzowiną!

Systemy jakości wieprzowiny

Jakie systemy jakości cechują wieprzowinę którą wykorzystujemy podczas imprez kuchni strażackiej z ognistą wieprzowiną? Sprawdź to!

System Jakości Wieprzowiny PQS
System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP)
System Quality Meat Program (QMP)
Jakość Tradycja
Rolnictwo Ekologiczne
Poznaj Dobrą Żywność
Chronione Oznaczenie Geograficzne
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Chroniona Nazwa Pochodzenia
Produkt Polski