Kuchnia Strażacka z Ognistą Wieprzowiną

To wyjątkowy cykl wydarzeń kulinarnych, podczas których będzie można skosztować wyśmienitych potraw z wieprzowiny, przygotowanych przez prawdziwych mistrzów strażackiej kuchni.

Mięso smażone na grilu
Sprawdź nadchodzące wydarzenia
Mięso pieczone na grilu

Walory wieprzowiny

Wieprzowina jest najczęściej spożywanym mięsem w naszym kraju. Statystyczny Polak konsumuje rocznie od 39 do 42 kg tego mięsa.

Mięso wieprzowe to przede wszystkim bogate źródło pełnowartościowego białka, zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy. Zawiera również cenne składniki mineralne, takie jak cynk, żelazo i miedź, a także witaminy z grupy B (m.in. witaminę B1, ważną dla prawidłowej przemiany węglowodanów i funkcjonowania układu nerwowego, oraz witaminy
B2, B3 i B12). Z kolei tłuszcz wieprzowy ma bardzo wysoką wartość energetyczną — zawartość tłuszczu w mięsie może wahać się od 10% do nawet ponad 59%. To właśnie tłuszcz jest nośnikiem ważnych witamin oraz odpowiada za walory smakowe i aromatyczne mięsa.

Wieprzowina doskonale sprawdza się jako składnik diety osób aktywnych fizycznie, również tych, które chcą poprawić wygląd sylwetki.

Nadchodzące wydarzenia

Nadchodzące wydarzenia

Nadchodzące wydarzenia

Obecnie nie ma nadchodzących wydarzeń

Wydarzenia archiwalne

Relacje z wydarzeń

Zobacz relacje z wydarzeń Kuchni ze Zbożami Wysokiej Jakości!

Systemy jakości wieprzowiny

Jakie systemy jakości cechują wieprzowinę którą wykorzystujemy podczas imprez kuchni strażackiej z ognistą wieprzowiną? Sprawdź to!

System Jakości Wieprzowiny PQS
System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP)
System Quality Meat Program (QMP)
Jakość Tradycja
Rolnictwo Ekologiczne
Poznaj Dobrą Żywność
Chronione Oznaczenie Geograficzne
Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Chroniona Nazwa Pochodzenia
Produkt Polski